Var Altay före Kalvträsk?

Sportlovsperioden är över oss i Sverige och många svischar ner för slalombackar eller glider/stakar/skejtar fram  i skidspåret. Om ett par dagar är det Vasaloppet, och den gnistrande snön och de vita vidderna känns väldigt okinesiska. Men även i Kina finns snö och vinterkultur, till exempel i Yabuli (亚布力) och Changchun (长春). Där finns också en till synes obetvinglig lust att från expert- och myndighetshåll bevisa att allt väsentligt har sitt ursprung i Kina. Krutet, kompassen och andra tekniska uppfinningar kan man nog ganska säkert härleda till Kina – men skidåkningen?

Sedan några år tillbaka hävdar man att prefekturen Altay (阿勒泰地区) i nordligaste Xinjiang är ”ursprunget för mänsklighetens skidåkande” (人类滑雪起源地). Bevisen tycks något skrala men Kinas förste nationelle mästare i skidåkning, Shan Zhaojian (单兆鉴), och professorn i arkeologi vid Northwest University (西北大学) i Xi’an, Wang Jianxin (王建新), har gemensamt uttalat sig om detta faktum. Det tycks också underbyggt av att man ”funnit” en ”tusenårig lång sång” på temat skidåkning. ”Lång sång” (长调, på mongoliska urtyn duu) är en traditionell typ av mongolisk folksång. Sången upptäcktes 2006 och bearbetades under ett par år av den lokala partisekreteraren i ett område inom prefekturen Altay.

1924 upptäcktes något som skulle visa sig vara världens hittills äldsta kända skidor på en myr utanför byn Kalvträsk i Västerbotten. Kalvträskskidan är ca 5200 år gammal. Kanske skulle en delegation från Altay göra ett besök i Västerbotten.

Thoughts on ”the origin of human skiing” that is claimed to be in Xinjiang, China. The oldest ski found in the world, however, is from Northern Sweden, 5200 years old.

有人说新疆阿勒泰地区是“人类化学起源地”。不过,世界最古老的滑雪板发现在瑞典北部有五千多年的历史。

Kommentera